Tökéletes túró alternatíva, azoknak akik nem fogyaszthatnak tejfehérjét vagy tejcukrot. Sokoldalúan felhasználható pl: szendvicskrémnek, gombócnak, körözöttnek, levesbetétnek, túrórudinak, süteményekbe, stb.
Leírás
Tökéletes túró alternatíva, azoknak akik nem fogyaszthatnak tejfehérjét vagy tejcukrot. Sokoldalúan felhasználható pl: szendvicskrémnek, gombócnak, körözöttnek, levesbetétnek, túrórudinak, süteményekbe, stb.
Hozzávalók
Hozzávalók:
1cup hántolt köles (kb. 2-2,5 dl)
3cup víz
0,5mksp tengeri só (kb. 1 csipet)
1 kapszula tejsavbaktérium (Én a Jutavit mentes probiotikum kapszulát használom)
1db fermentálógép/joghurtkészítőgép
Utasítások
Elkészítés:
A kölest jól átmossuk sűrű szövésű szűrőben, folyó víz alatt.
A megmosott kölest egy edénybe tesszük és hozzáadjuk a vízet, majd sózzuk.
Kb. 20 percig főzzük, majd hagyjuk hűlni. Mikor az ujjunkat már nem süti akkor jó (kb. 40 fokos). Ne hagyjuk nagyon kihűlni, mert akkor a baktériumok nem tudnak dolgozni és elpusztulnak, ugyanez a helyzet ha nagyon melegen tesszük bele a kapszulát!
Mikor már megfelelő hőmérsékletű, belekavarunk egy kapszulát, majd tetszés szerint üvegekbe vagy edénybe töltjük (Én 3 vajas dobozban szoktam szétosztani). Figyeljünk arra , hogy ne hagyjuk kihűlni!
Mehetnek a fermentálógépbe/joghurtkészítőgépbe 24 H-ra.
Ha kész 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni, majd tetszés szerint felhasználható.