Opciók nyomtatása

Kölestúró (Fermentált)

Tökéletes túró alternatíva, azoknak akik nem fogyaszthatnak tejfehérjét vagy tejcukrot. Sokoldalúan felhasználható pl: szendvicskrémnek, gombócnak, körözöttnek, levesbetétnek, túrórudinak, süteményekbe, stb.
Leírás
Tökéletes túró alternatíva, azoknak akik nem fogyaszthatnak tejfehérjét vagy tejcukrot. Sokoldalúan felhasználható pl: szendvicskrémnek, gombócnak, körözöttnek, levesbetétnek, túrórudinak, süteményekbe, stb.
Hozzávalók
    Hozzávalók:
  • 1 cup hántolt köles (kb. 2-2,5 dl)
  • 3 cup víz
  • 0,5 mksp tengeri só (kb. 1 csipet)
  • 1 kapszula tejsavbaktérium (Én a Jutavit mentes probiotikum kapszulát használom)
  • 1 db fermentálógép/joghurtkészítőgép
Utasítások
    Elkészítés:
  1. A kölest jól átmossuk sűrű szövésű szűrőben, folyó víz alatt.
  2. A megmosott kölest egy edénybe tesszük és hozzáadjuk a vízet, majd sózzuk.
  3. Kb. 20 percig főzzük, majd hagyjuk hűlni. Mikor az ujjunkat már nem süti akkor jó (kb. 40 fokos). Ne hagyjuk nagyon kihűlni, mert akkor a baktériumok nem tudnak dolgozni és elpusztulnak, ugyanez a helyzet ha nagyon melegen tesszük bele a kapszulát!
  4. Mikor már megfelelő hőmérsékletű, belekavarunk egy kapszulát, majd tetszés szerint üvegekbe vagy edénybe töltjük (Én 3 vajas dobozban szoktam szétosztani). Figyeljünk arra , hogy ne hagyjuk kihűlni!
  5. Mehetnek a fermentálógépbe/joghurtkészítőgépbe 24 H-ra.
  6. Ha kész 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni, majd tetszés szerint felhasználható.
  7. Jó étvágyat! :)