Sziasztok!☺️

Évi vagyok, a mentes-receptek.hu weboldal szerzője és tartalomszerkesztője.

🌱 Weboldalamat elsősorban azoknak hoztam létre, akik ételérzékenységgel, ételintoleranciával vagy ételallergiával élnek, illetve azoknak, akik diétáznak vagy egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. Tudom, milyen kihívást jelent olyan mentes ételeket készíteni, amelyek nemcsak ehetők, hanem finomak, megfelelő állagúak és táplálóak is – ebben szeretnék segítséget nyújtani.

🍽️ Az általam készített ételeknél mindig arra törekszem, hogy azok egyszerűek, egészségesek, táplálóak és gyorsan elkészíthetők legyenek. Elsősorban a növényi alapú (vegán) étrendet részesítem előnyben, de találsz nálam vegetáriánus fogásokat, halételeket, ritkábban szárnyas alapú recepteket is.

📚 Receptkategóriák között válogatva megtalálod a következőket:
Tejtermék-alternatívák, Reggelik, Levesek, Főételek, Köretek, Pürék, Krémek, Szószok, Öntetek, Halételek, Tésztaételek, Sütemények (édes és sós), Vegán ételek, Vegán finomságok.

🌾 Mentes kategóriákban pedig az alábbiak szerint szűrhetsz:
Gluténmentes, Tejmentes (tejfehérje-, laktóz-), Cukormentes, Tojásmentes (egész tojás-, tojásfehérje-), Szójamentes, Borsófehérje-mentes, Élő hagyma-, Burgonya-, Kukorica-, Mogyoró/Diómentes, valamint Mindenmentes opciók is elérhetők.

🌿 Az egészséges életmód elkötelezett híve vagyok, és a természet szeretete, védelme szívügyem. Szakácsként indultam, majd az élet úgy alakította, hogy mentes receptek alkotójaként és webes tartalomszerkesztőként segíthetem azokat, akik tudatosan, érzékenységeikhez igazodva szeretnének táplálkozni.

🍀 Az én történetem egy magas koleszterinszinttel indult, ami arra ösztönzött, hogy áttérjek a növényi eredetű zsiradékokra és több mozgást vigyek a mindennapjaimba. Később kiderült, hogy többféle ételintoleranciám is van, amelyek kombinációja komoly kihívást jelentett az ehető, tápláló ételek elkészítésében. Ez vezetett el a teljes életmódváltáshoz.

🔍 Rengeteget kutattam, tanultam, hogyan tudnék helyettesíteni bizonyos alapanyagokat úgy, hogy az étel ne csak biztonságos, hanem élvezhető is legyen. Dietetikus segítségét is igénybe vettem, de hamar rájöttem: egy recept sikere nemcsak az elméleten, hanem az alapanyagok minőségén és összetételén is múlik.

🧪 Sok kísérleten vagyok túl – voltak sikeres és kevésbé sikeres próbálkozások is –, és tudom, hogy még sok tapasztalat vár rám. Az eredményeimet pedig megosztom veletek, mert hiszem, hogy ebben a világban különösen fontos, hogy támogassuk egymást.

🥦 Mára úgy gondolom, hogy az egyik legegészségesebb döntés, ha mi magunk készítjük el az ételeinket – így biztosak lehetünk benne, hogy csak az kerül bele, amit valóban szeretnénk (szennyeződés és allergének nélkül).

⚠️ Sajnos, aki többféle ételérzékenységgel, intoleranciával vagy allergiával él, az ritkán talál a boltokban minden szempontnak megfelelő alapanyagot. „Ritka, mint a fehér holló.”

📌 Éppen ezért kiemelten fontos, hogy mindig alaposan tájékozódjunk az összetevőkről, valamint a gyártási és csomagolási körülményekről – így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket és biztonságban élvezhetjük az étkezést.

Remélem, hogy te is találsz nálam olyan receptet, ami örömet okoz és segít a mindennapokban.
Kívánok mindenkinek jó egészséget és finom falatokat! 😊